ИндексДобре дошли!Въпроси/ОтговориТърсенеПотребителиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Книги и "Нореан"

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Проф. Силвър
Директор; Таланти
avatar

Posts : 1811
Join date : 21.04.2009
Age : 27
Location : Варненска локация някаква

За героя
Външен вид: Висока 1,65, стройна, с кожа по-бяла от тази на обикновен вампир. Кафяви очи, тънки устни, сърцевидно лице. Късите й до раменете, прави коси с тъмно червен цвят, стоят винаги завързани на кок на тила й когато работи.
Допълнително: Пръстенът и е с камък Оливин, представлява скелет на гарван, в чиито очи са поместени камъните.
Елемент: Въздух

ПисанеЗаглавие: Книги и "Нореан"   Чет Апр 08, 2010 4:04 pm

Ако "Нореан" участва в сравнително голяма част от произведението, което включва името, "История на Нореан", учебните предмети, създадените местности, помещения, зали и подобни, учебниците на преподавателите, то авторското право се дели между ръководството на "Нореан" и създателя на произведението. Всеки, създал герой във форума сам определя дали ще даде или не разрешения героят му да бъде използван и до каква степен (име, история, действия). Ако в произведението се включват цитирани постове, то техните права се държат от създателите им и предварително трябва да се изиска съгласието им.

Та, относно съавторството:

Цитат :
ЗАПСП
Чл. 8. (1) Авторското право върху произведение, създадено от две или повече лица, им принадлежи общо независимо дали произведението е неделимо цяло или се състои от части, които имат самостоятелно значение.

(2) За всяко използване на произведението и за преработването му е необходимо съгласието на всички съавтори. При липса на съгласие между съавторите въпросът се решава от съда.


(3) След като е дадено съгласие за използване на произведението по определен начин или има решение на съда за това, никой от съавторите не може без основателна причина да се противопостави на следващото му използване по същия начин.


(4) Възнагражденията, дължими на съавторите за използване на произведението, се разпределят помежду им в дялове, определени по съгласие между тях. При липса на съгласие смята се, че всеки от съавторите има равен дял. При спор дяловете се определят от съда съобразно приноса на всеки от съавторите.


(5) Когато произведението, създадено от съавтори, се състои от части със самостоятелно значение, всеки от съавторите може да разреши самостоятелното използване на своята част, ако между съавторите не е уговорено друго и това не пречи на използването на общото произведение.
последиците.

И допълнително:

Цитат :
Общата воля за съвместно престиране на даден интелектуален труд, с цел създаване на едно и също произведение, по отношение на което всички автори, участващи в този процес имат еднакви авторскоправни правомощия, като идея и концепция у законодателя стои в основата на института на съавторството-чл.8, ал.2 ЗАПСП. Ето защо няма съавторство например когато отделни физически лица творци създават разнородни по вид произведения, които по късно се сглобяват механично в едно цяло (например текст и илюстрации). Авторскоправната доктрина и теория разграничава два вида съавторство – делимо или неделимо(чл.8, ал.1 ЗАПСП).

Делимо е съавторството, в което всеки от съавторите е участвал в създаването на част от произведението, като тази част може да се обособи като самостоятелно произведение (например отделните уроци в учебник). При неделимото съавторство приносът на единия съавтор не може да се отдели от този на останалите, т.е тук сме изправени при един интелектуален резултат, който до такава степен ангажира в себе си отделните негови съставни части и техните автори, че без тази неделима общност и връзка произведение-автори, то не би могло да съществува като обект на авторското право(например обща статия). Авторското право върху съвместно произведение принадлежи на всички съавтори, т. е. за всяко използване или преработката на такова произведение е необходимо съгласието на всички съавтори

Авторскоправните възнаграждения отчислявани в полза на авторите за използването на произведението се разпределят между съавторите според дяловете им, определени по предварително съгласие между тях, като при липса на такова дяловете се считат за равни, но всеки от съавторите може да потърси съдебна защита на авторскоправните си права и интереси, като докаже по-голям принос в създаването на съвместното произведение

При делимо съавторство всеки от съавторите може да разрешава самостоятелното използване на своята част като отделен обект на авторското право, освен ако няма предварителна уговорка в противния смисъл или ако така би препятствал използването на общото произведение, като с тези си действия накърнява правата на останалите съавтори

И тъй като идеята да се направи вампирски форум всъщност ми беше дадена от друго момиче, се разрових и за това за какво по принцип се и не се дават авторски права:

Цитат :
Чл.3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:
1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;

Чл.4. Не са обект на авторското право:
1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи;
2. идеи и концепции;
3. фолклорни творби;
4. новини, факти, сведения и данни.

Тъй като вече се разбра, че доста от хората във форума имат намерение и заложби да се занимават с литература въобще, извън рамките на темата, в която са пуснати тези цитати, се надявам да са ви полезни като информация.

_________________

If everything that's new is a lie
It's that same damn morning
And the same damn sky


---
[Only admins are allowed to see this link]
Върнете се в началото Go down
http://dikka.deviantart.com
 
Книги и "Нореан"
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
 :: В началото :: Училище "Нореан"-
Идете на: